جراحی زانو با سلول های بنیادی یکی از جدیدترین متدهایی است که توسط پزشکان امروزه در حال اجرا است و پیشرفت فوق العادهای دارد. امروزه این جراحی به مدلهای مختلفی انجام میشود که شفابخش درد زانوی مراجعه کنندگان است.
این مدل از جراحی مانند تمام عملهای جراحی دیگری که در نقاط مختلف بدن صورت میگیرند عوارض و مزایای مربوط به خود را دارد و همینطور موارد منع و مراقبت را نیز باید در آن رعایت کرد. ایران طب مگ تمامی نکاتی که نیاز است شما برای عمل زانو با سلولهای بنیادی را بدانید، در مطلب پیش رو آورده است.
جراحی زانو با سلول های بنیادی چیست؟
یکی از رویکردهای نوین و نوآورانه که پزشکان برای درمان مشکلات مربوط به زانو طراحی کردند درمان زانو با سلولهای بنیادی است که میتواند بهطور اصولی بافت زانوی شما را ترمیم کند.
به هنگام جراحی زانو با سلول های بنیادی به طور عمده از بدن شما سلولهای بنیادی گرفته میشود و آنها در یک محیط مناسب از قبل کشت میشوند. کشت سلولهای بنیادی به شما این امکان را میدهد که سلولهای ترمیم دهنده بافت را تکثیر دهید.
این سلولها را به محل آسیب دیدگی زانو انتقال دهید. با انتقال سلولهای بنیادی آسیب دیده، بدن بهصورت خودجوش شروع به فعالیت و ترمیم بافت زانو میکند.
سلولهای بنیادی را معمولاً از خود بدن یا منابع دیگری مانند بانک سلولهای بنیادی، تهیه میکنند آنها را با سلولهای مربوط به بافت زانو کشت میدهند و این سلولهای تخصصی شده را بعد از آماده سازی به زانو تزریق میکنند.
این روش از ترمیم زانو ازجمله روشهای نوپا بهحساب میآید که محققان در حال حاضر در حال ادامه تحقیقات مربوط به این جراحی هستند. اگر در سنین پایین سلولهای بنیادی خود را که فعالتر هستند به بانک سلولهای بنیادی بسپارید، آنها از سلولهای شما مراقبت میکنند. همچنین در صورت نیاز و بروز مشکلات جسمی مختلف میتوانید از آنها کمک بگیرید.
چه کسانی مناسب جراحی زانو با سلول های بنیادی هستند؟
به طور کلی افرادی که مینیسک زانوی آسیب دیده دارند برای انجام این جراحی مناسب هستند اما مراجعه به پزشک در نهایت امر مشخص کننده نیاز یا عدم نیاز به انجام عمل است. افرادی که مینیسک زانوی آنها آسیب دیده و بهصورت جدی نیاز به ترمیم دارد، باید به فکر جراحی زانو با سلولهای نام برده باشند.
افرادی که از آرتروز زانو رنج میبرند و دارای بافت زانویی تخریب شده هستند ممکن است این جراحی برایشان مفید واقع شود. بعضی از افراد هستند که یک بار جراحی زانو را بهصورت عمومی و معمولی انجام دادند اما بهبود نیافتهاند، این افراد نیز میتوانند با مشورت پزشک جراحی زانو با سلولهای اولیه را امتحان کنند.
افرادی که سن پایینتری دارند و جزء دسته جوان و نوجوان بهحساب میآیند نتیجه بهتری از این عمل خواهند گرفت. معمولاً این افراد بهدلیل آسیبهای ورزشی شدید به پزشک مراجعه میکنند.
اگر جزء هر یک از این دستهها بودید شما نیز میتوانید برای انجام جراحی زانو با سلول های بنیادی اقدام کنید و سلامتی خود را پس بگیرید.
درمان مینیسک زانو با سلولهای بنیادی چگونه است؟
این رویکرد جدید در زمینه پزشکی توانسته دنیای علم را زیر و رو کند. این روش توانسته است که بهعنوان جایگزین روش حذف سلولهای آسیب دیده زانو عمل کند و خود به بازسازی زانو بپردازد.
این روش ابتدا با جمع آوری سلولهای بنیادی آغاز میشود که از منابع مختلفی مانند مغز استخوان یا خون بدست میآیند. اگر سن بیمار بالا باشد و دیگر مغز استخوان سلولهای بنیادی تولید نکند، میتوان از مزرعه سلولهای بنیادی که قبلاً کشت شدهاند استفاده کرد.
در قدم بعدی سلولهای بنیادی به محل آسیب دیده مینیسک زانو تزریق میشوند و این تزریق باعث ترمیم بافت زانو شده و فرایند ترمیم را سریعتر میکند. با تزریق سلولهای بنیادی به محل آسیب دیده، پزشک ارزیابیهای لازم را انجام میدهد و تصاویر تشخیصی جدیدی مانند ام آر آی میگیرد تا روند بهبود آسیب دیدگی زانو را تحت کنترل داشته باشد.
با بررسیهای مداوم پزشک و انجام آزمایشات جدید نتیجه جراحی زانو با استفاده از روش سلولهای بنیادی مشخص میشود. قرارگیری سلولها کنار هم باعث تکثیر سلولهای سالم و جوان شده و رفته رفته بافت زانوی شما ترمیم مییابد.
نقش سلول های بنیادی در درمان آرتروز مفاصل
آرتروز یک بیماری است که باعث التهاب و تخریب مفاصل میشود. در این بیماری غضروفها و بافتهای مفصلی نیز تخریب میشوند که باعث میشود درد غیرقابل تحملی در بیمار ایجاد شود. سلولهای بنیادی در درمان آرتروز مفاصل نیز نقش بسیار مهمی را بازی میکنند. در این حالت سلولها میتوانند بهعنوان یک ابزار اساسی و مهم برای ترمیم و بازسازی بافتهای مفصلی عمل کنند.
از مهمترین وظایف سلولهای بنیادی باید به ترمیم بافت غضروف اشاره داشت که باعث کاهش درد و التهاب در مفاصل میشود و در نهایت بازسازی مفاصل را به همراه خواهد داشت. تعمیر و بازسازی بافتهای ماهیچهای و غضروفی نیز ازجمله فعالیتهایی است که سلولهای بنیادی در درمان مفصل و آرتروز مفاصل دارند.
ازجمله ویژگیهایی که درمان به این روش را بسیار میان مردم محبوبتر کرده، ایمنی بالای انجام این عمل نسبت به عملهای جراحی سخت است. سلولهای بنیادی میتوانند در برابر آسیبها و التهابها مقاومت بیشتری از خود نشان دهند و بهصورت طبیعی به ترمیم بافتهای آسیب دیده بدن بپردازند. شما میتوانید برای کاهش درد قبل از عمل و آرتروز زانویتان از زانوبند زاپیامکس استفاده کنید و به استحکام غضروف زانو هنگام ایستادن کمک کنید.
نحوه تزریق سلول های بنیادی به زانو
همانطور که میدانید تزریق سلولهای بنیادی به زانو باعث ترمیم و بازسازی آن میشود اما این ترمیم و بازسازی به چه صورت انجام میشود؟
- در مرحله اول باید منبع سلولهای بنیادی شما انتخاب شود تا از طریق آن منبع بتوان برداشت و کاشت سلولها را انجام داد. بیمار میتواند از طریق سلولهای بنیادی خود که از مغز استخوان یا خون بهدست میآید، اقدام کند یا به سراغ بانک مربوط به سلولهای بنیادی برود.
- در مرحله بعدی اگر تمام مراقبتها و موارد قبل از عمل به درستی پیش روند و پزشک تایید نهایی را دهد، باید آمادگی جهت تزریق زانو را داشته باشید.
- پزشک با استفاده از تکنیکهای مربوط به جراحی سلولهای مورد نیاز را به محل مورد نظر برای تزریق انتقال میدهد، این انتقال عموماً با استفاده از تصویرهای راهنمایی مانند ام آر آی و رادیوگرافی انجام میشود.
پس از انجام تزریق سلولهای بنیادی به زانو باید مراقبتهای لازم انجام شود تا در نهایت بهترین نتیجه از عمل جراحی را داشته باشید. مراجعه مداوم به پزشک و انجام چکاپهای مربوطه باعث تضمین سلامتی شما خواهد شد.
معایب و مزایای تزریق سلولهای بنیادی به زانو
مانند هر عمل دیگری در جراحی زانو با سلولهای بنیادی باید بدانیم که تزریق سلولهای بنیادی در زانو چه عوارض و معایبی دارد؟
- مزایای تزریق سلولهای بنیادی به زانو
ازجمله مزایای این درمان باید به ترمیم بافت زانو اشاره داشت که در نهایت باعث کیفیت بالا در حرکت و بهبود درد خواهد شد.
استفاده از این فرایند میتواند باعث عدم نیاز به حذف مینیسکهای زانو شود و تا حد بسیار زیادی بهبودی جراحی را به ما دهد. این روش میتواند بهصورت طبیعی بافتهای شما را با استفاده از مکانیزم خود بدن ترمیم دهد.
- معایب تزریق سلولهای بنیادی به زانو
اما از عوارض این این تزریق باید به درد و تورم موقت در منطقه تزریقی اشاره داشت. البته باتوجه به مزایای بیشمار و فوق العاده این تزریق، معایب اصلاً به چشم نمیآیند اما گفتن آنها خالی از لطف نیست.
ممکن است شما بعد از عمل ورم و قرمزی ناشی از انجام این تزریق داشته باشید که به مرور زمان کمتر خواهند شد. یکی دیگر از مواردی که جزء معایب بهحساب میآید هزینه تزریق سلول های بنیادی به زانو است.
این هزینه باتوجه به شدت درد شما و تغییراتی که برای زانوی شما اعمال میشود متفاوت است اما به نسبت هزینه انجام این عمل بالا است که باعث شده ازجمله معایب این تزریق بهحساب بیاید.
موارد منع انجام سلول درمانی زانو
به طور کلی انجام جراحی زانو با سلول های بنیادی مانند هر عمل دیگری دارای محدودیتهایی است که افرادی که این محدودیتها را دارند، نمیتوانند این عمل را انجام دهند. افرادی که در وضعیت سلامت عمومی خود دچار مشکل هستند و مشکلات جدی از لحاظ سلامت عمومی دارند نمیتوانند سلول درمانی را انجام دهند. این افراد شامل کسانی میشوند که مشکلات قلبی و تنفسی یا سیستم ایمنی ضعیف دارند.
شرایط خاصی برای انجام سلول درمانی وجود دارد که اگر نتوانید خود را با اون شرایط تطابق دهید ممکن است انجام این عمل برای شما با شکست مواجه شود. بنابراین توجه به تمام دستورات پزشک واجب است.
بعضی از افراد ممکن است پس از سلول درمانی عوارض جدی برایشان به وجود آمده باشد. این عوارض مانند سیتهای مختلف به انجام این عمل است که در نهایت نتیجه خوبی برای آنها رقم نخواهد خورد. این افراد نمیتوانند این عمل را دوباره انجام دهند.
گاهاً عدم دسترسی به سلولهای بنیادی به طور کل انجام تزریق سلولهای بنیادی را به بافت زانو کنسل میکند و شما باید به فکر راههای دیگر برای بازسازی بافت تخریب شده زانو باشید.
مراقبتهای لازم بعد از تزریق زانو
اولین و مهمترین مراقبتی که بعد از انجام هر عمل جراحی توصیه میشود، استراحت است. باتوجه به ساختار بدنی شما پزشک بازه استراحت را مشخص میکند که باید باتوجه به آن رفتار کنید. توصیههای پزشک را جدی بگیرید و از حرکت زیاد خودداری کنید.
استفاده از پنسلهای یخ میتواند در بهبود سریعتر بافت آسیب دیده پس از عمل تاثیر بسزایی داشته باشد اما توجه داشته باشید که به هیچ عنوان یخ را بهصورت مستقیم روی بافت آسیب دیدهتان پس از عمل قرار ندهید.
استفاده از داروهای تجویز شده پزشک بهصورت منظم و سر ساعت میتواند روند درمان شما را تسریع کند. همچنین اگر پس از استفاده از داروها یا عمل متوجه علائم غیرمنتظرهای شدید حتماً باید به پزشک متخصصان اطلاع دهید تا این علائم پیگیری شوند. استفاده از کمربند پلاتینر بعد از انجام عمل نیز میتواند روی روند بهبودی تاثیر بسزایی داشته باشد.
سخن نهایی
جراحی زانو با سلول های بنیادی یکی از جراحیهایی است که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده و باعث ایمنی بیشتر هنگام ترمیم بافت زانو میشود. موارد مختلفی در حین این عمل روی کیفیت آن تاثیرگذار بودند که در این مطلب با هم بررسی کردیم.
اگر از دردهای مفصلی مانند دردهای مربوط به کمر و زانو رنج میبرید حتماً آنها را جدی بگیرید و برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید.
سوالات متداول
جراحی زانو چرا انجام میشود؟
جراحی زانو با استفاده از سلولهای بنیادی به منظور ترمیم و بازسازی بافتهای زانو انجام میشود.
چه مشکلاتی معمولاً در زانوی انسانها وجود دارد که نیاز به این نوع جراحی دارد؟
مشکلات شایع در زانو شامل آسیبهای غضروفی، آسیب به رباطها، التهاب مفصل و اختلالات ساختاری میشوند.
چرا از سلولهای بنیادی استفاده میکنیم؟
سلولهای بنیادی میتوانند به تجدید سلولهای زانو کمک کرده و فرآیند بهبودی را تسریع نمایند. این سلولها به ترمیم بافتهای زخمی و تغییرات زانویی کمک میکنند.: