آیا میدانید پی آر پی چیست؟ آیا میدانید پی آر پی کمر چه مزایا و معایبی دارد؟
یکی از جدیدترین شیوههای درمانی برای بهبود کمر درد تزریق ماده پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت است. پی ار پی در واقع غلظت بالایی از پلاکتها و پروتئینهای فاکتورهای رشد و ترمیم است که به بهبودی قسمتهای آسیب دیده مانند: کمر، زانو و پوست کمک میکند. مهمترین موارد تجویز این روش درمانی شامل: ترمیم بافت رباط و تاندون، کاهش درد و تقویت مفاصل کمر است.
متناسب با میزان آسیب، تزریق پی ار پی به فاصله هر دو هفته یکبار انجام میشود. برای اینکه بتوانید با اثرات، مزایا و معایب این درمان نوین بیشتر آشنا شوید. در جدیدترین مقاله ایران طب مگ در خصوص این موضوع جالب صحبت خواهیم کرد. مهمان مقاله ما باشید تا در مورد این درمان بیشتر بدانید.
پلاسمای غنی از پلاکت چیست؟
قبل از بررسی درمان پی آر پی کمر لازم است بدانید پلاسمای غنی از پلاکت چیست و چه فایدهای دارد. پلاسمای غنی از پلاکت به پلاسمای جدا شده و مملو از پلاکت و فاکتورهای تحریک رشد و تقسیم سلولی گفته میشود. پلاسمای غنی از پلاکت از دو عنصر: پلاسما یا قسمت مایع خون و پلاکتها(نوعی از سلولهای خونی که نقش مهمی در بهبود قسمتهای مختلف آسیب دیده بدن دارند) تشکیل شده است.
پلاکتها علاوه بر لخته کردن خون، دارای فاکتورهای رشدی هستند که میتوانند تقسیم سلولی را تحریک کرده و سبب تحریک و بازسازی بافتهای آسیب دیده در ناحیه تحت درمان شوند. پلاسمای غنی از پلاکت در واقع بخشی از خونی است که مقدار پلاکت بیشتری دارد.
برای تولید پلاسمای غنی از پلاکت، پزشکان چند سی سی از نمونه خون از بیمار میگیرند و آن را در دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار میدهند. نمونه قرار داده شده در سانترفیوژ به سرعت چرخانده شده و اجزای مختلف آن مانند پلاکتها از یکدیگر جدا میشود.
پی آر پی چیست؟
پس از تولید محلول پلاسمای غنی از پلاکت از نمونه خون بیمار، محلول به ناحیه مورد نظر مانند زانو آسیب دیده یا تاندون تزریق میشود. در برخی از موارد پزشک متخصص برای دقت بیشتر از طریق سونوگرافی محل دقیق تزریق را مشخص میکند. پس از تزریق پی ار پی غلظت بیوپروتئینها و هورمونهای خاص به نام فاکتورهای رشد، در محل تزریق افزایش یافته و به دنبال آن فرآخوانی فاکتورهای دیگر دخیل در ترمیم بافتها صورت میگیرد.
مکانیسم دقیق ترمیم بافت از طریق PRP هنوز به طور کامل درک نشده است. مطالعات نشان میدهد که افزایش غلظت فاکتورهای رشد در پلاسمای غنی از پلاکت میتواند باعث تحریک یا تسریع روند بهبودی، کوتاه شدن زمان بهبودی پس از جراحات، کاهش درد و حتی تشویق رشد مو شود.
علاوه بر این اخیرا مشخص شده بیماران تحت درمان با پی آر پی کمتر نیاز به استفاده از داروهای ضد التهابی یا مسکنهای قوی دارند. عوارض ناشی از درمان پی آر پی کمر بسیار اندک است؛ زیرا محلول تزریق در واقع ترکیب خون خود بیمار است. به همین دلیل سلولهای ایمنی تحریک نشده و به آن واکنش منفی نشان نمیدهد.
مهمترین کاربردهای PRP
تزریق PRP برای طیف وسیعی از آسیبها یعنی از مشکلات اسکلتی عضلانی گرفته تا عملهای زیبایی کاربرد دارد. توجه داشته باشید این روش درمانی باید حتما زیر نظر پزشک متخصص انجام شود.
مهمترین کاربردهای تزریق PRP شامل موارد زیر است:
1. آسیبهای مرتبط با تاندون، رباط، عضلات و مفاصل
خوشبختانه مشخص شده تزریق پی آر پی میتواند بسیاری از آسیبهای مرتبط با مفاصل کمر، گردن و زانو را درمان کند. به عنوان مثال بسیاری از تنیس بازان در هنگام بازی دچار آسیبهای مزمن مانند پارگی تاندون میشوند. سرعت و مدت زمان مورد نیاز برای درمان این آسیب بسیار زیاد است؛ به همین دلیل بسیاری از پزشکان در کنار سایر راههای درمانی به ورزشکارتان توصیه میکنند از روش تزریق محلول پی ار پی استفاده کنند.
2. تسریع روند بهبودی پس از جراحی با پی آر پی کمر
روش PRP سبب تسریع روند بهبودی پس از انجام عمل جراحی میشود. در حال حاضر بسیاری از پزشکان ارتوپد پس از جراحی به منظور بهبود و ترمیم سریعتر عضلات، تاندونها و رباطها PRP تزریق میکنند؛ زیرا برخلاف قسمتهای دیگر بدن این بافتها به زمان بهبودی بیشتری نیاز دارند.
3. کمک به درمان یا جلوگیری از پیشرفت آرتروز
نتایج مطالعات بسیاری نشان میدهند که تزریق PRP سبب کاهش تولید فاکتورهای مرتبط با التهاب شده و مشکلاتی مانند درد و سفتی مفاصل را درمان میکند. استئوآرتریت و آرتروز جزء آسیبهایی هستند که با این روش درمانی سریعتر بهبود پیدا میکنند.
4. درمان یا پیشگیری از ریزش مو
تزریق پی آر پی علاوه بر جلوگیری از ریزش مو، به رشد موهای جدید نیز کمک میکند. علاوه بر این روش PRP (برای افرادی که به تازگی کاشت مو انجام دادهاند) موجب تحریک رشد مو پس از کاشت میشود.
5. کمک به جوان سازی پوست
اخیرا از تزریق پی آر پی به عنوان یک درمان ضد پیری استفاده میشود. شواهد نشان میدهد که درمان با روش PRP چین و چروک را کاهش داده و موجب تحریک و افزایش فرایند کلاژن سازی میشود.
عوارض پی آر پی کمر؛ مهمترین عوارض جانبی درمان با PRP
علی رغم اینکه گفته میشود روش درمانی PRP یک روش کم خطر است و معمولاً عوارض جانبی خاصی ایجاد نمیکند، مانند هر روش درمانی دیگر عوارض و خطراتی دارد. خونگیری اولین قدم برای درمان با روش پی ار پی است. بنابراین باید مطمئن باشید بدن شما هیدراته است و قبل از تزریق به اندازه کافی کربوهیدرات و یا مواد غذایی حاوی قند(ترجیحا طبیعی) را مصرف کردهاید. بعد از خون گیری احتمالا مقداری درد و کبودی در محل تزریق احساس خواهید کرد. از آنجایی که محلول PRP از سلولها و پلاسمای خون شما تشکیل شده، خطر ایجاد واکنشهای آلرژیک در آن بسیار کمتر از درمانهایی مانند تزریق کورتیکواستروئیدها است.
مهمترین عوارض پی ار پی کمر عبارتند از:
- تورم در محل تزریق
- آسیب بافتی
- عفونت
- کبودی
- احساس سرگیجه
*اگر قصد تزریق PRP را دارید، حتماً با پزشک متخصص در مورد مزایا و خطرات احتمالی آن صحبت کنید.
مدت زمان بهبودی کمر پس از تزریق PRP کمر
برای شروع روند درمان ابتدا پزشک متخصص 5 سی سی خون شما را گرفته و در یک لوله آزمایشگاهی میریزد. خون گرفته شده در سانتریفیوژ چرخانده میشود تا پلاکتها از سایر اجزا جدا شود. برای تزریق محلول پی ار پی به موضع تزریق در کمر شما، کرم بیحسکننده مالیده میشود تا درد ناشی از آن به حداقل رسیده و از شدت عوارض کاسته شود.
بسته به ناحیهای که تحت درمان با پی ار پی قرار میگیرد، فرایند تزریق تقریباً 15 تا 30 دقیقه طول میکشد. خوشبختانه این روش درمانی نیاز به استراحت طولانی ندارد، بنابراین پس از تزریق پی ار پی میتوانید بیشتر فعالیتهای روزانه خود را از سر بگیرید. تزریقات پی ار پی اغلب 2 تا 3 جلسه با فاصله 1-2 ماه انجام میشود.
نتایج کامل درمان PRP غالبا 6 هفته پس از تزریق مشاهده میشود. اگرچه بسیاری از بیماران یکماه پس از درمان متوجه بهبود وضعیت مفاصل خود میشوند. توجه داشته باشید! بسته به وضعیت کمر و مفاصل ممکن است پس از 6 ماه نیاز به تزریق مجدد پی ار پی برای دیسک کمر و یا سایر قسمتها داشته باشید.
جمع بندی مقاله پی آر پی کمر
در این مقاله در خصوص روش پی ار پی و کاربردهای آن صحبت کردیم. روش پی ار پی نوعی درمان نوین است که از خون بیمار برای ترمیم و بازسازی بافتهای آسیب دیده استفاده میشود. نتایج بسیاری از تحقیقات ثابت کردهاند که تزریق مایع پی ار پی به ترمیم سریعتر آسیبهای کمر و مفاصل آن کمک میکند.
به همین دلیل بسیاری از پزشکان پس از جراحی به منظور تسریع روند بهبودی بیمار از این روش موثر درمانی استفاده میکنند. البته توجه داشته باشید مانند هر روش درمانی دیگر، این روش نیز باید زیر نظر پزشک متخصص و با در نظر گرفتن شرایط بیمار انجام شود.
سوالات متداول مقاله پی آر پی کمر
1. هزینه پی آر پی کمر چگونه تعیین میشود؟
هزینه پی ار پی متناسب با محل آسیب، مقدار محلول مورد نیاز برای تزریق، تخصص پزشک، میزان حساسیت و نوع درمان تعیین میشود.
2. از روش پی ار پی برای ترمیم چه آسیبهایی در پوست استفاده میشود؟
از روش پی ار پی برای مواردی مانند: حذف خطوط ریز اطراف دهان، جوان سازی، جای جوش، چین و چروک های ریز دور چشم، حلقه سیاه زیر چشم و رفع چین های نازولبیال استفاده میشود.