مجله طبی

آشنایی با آرتروز کمر و روش‌ های درمانی آن

درمان آرتروز کمر

آرتروز کمر منجر به ایجاد سفتی در ناحیه کمر خواهد شد. دردهای ناشی از بیماری‌های کمر به ویژه آرتروز در هنگام بیدار شدن فرد بیشترین میزان را دارند و با انجام فعالیت روزانه این درد کمتر می‌شود. در نهایت در پایان روز این درد به اوج خود می‌رسد.

برخی از پزشکان علت این میزان از درد را عدم فعالیت در طول شب و تجمع مایع در بین مفاصل مهره‌های کمر می‌دانند. دردهای ناشی از آرتروز در بیشتر مواقع از نواحی باسن آغاز شده که فرد آن را با دردهای لگن اشتباه می‌گیرد. در ادامه با ایران طب مگ جهت آشنایی بیشتر با آرتروز و روش تضمینی جهت درمان درد ناشی از آن همراه شوید.

آرتروز کمرچیست؟ آشنایی با این بیماری سخت

استئوآرتریت شایع‌ترین نوع آرتریت نخاعی است که به صورت غیر التهابی یا دژنراتیو پدیدار می‌شود. این بیماری از طریق ساییده شدن استخوان‌ها بر یکدیگر به علت کاهش مایع نخاعی و تجزیه غضروف‌های کمر ایجاد شده و کمر را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

تجزیه غضروف‌های بین مفاصل ستون فقرات منجر به پیدایش درد و التهاب در ناحیه کمر می‌شود. استئوآرتریت معمولا فواصل بین مفاصل ستون فقرات را که فاست نام دارند، درگیر می‌کند. انحطاط دیسک ستون فقرات منجر به نازک شدن دیسک بین مهره‌‎ها شده و باعث ایجاد فشار بیشتر به مفاصل کمر فرد می‌شود.

در چنین شرایطی درد بسیار زیادی از جانب مهره‌های کمر به مفاصل وارد می‎‌شود. به‌ صورتی ‌که فرد را از انجام فعالیت‌های روزانه خود بازمی‌دارد. در برخی از شرایط، روشی که به فرد در بهبود درد آرتروز ستون فقرات  کمک می‌کند، استفاده از عمل جراحی است. 6 ماه قبل از عمل جراحی فرد باید تحت نظر مراقبت‌‎های محافظه کارانه قرار بگیرد.

علائم آرتروز کمر چیست؟

علائم آرتروز کمر نسبت به دیگر بیماری‌هایی که کمر را درگیر می‌کنند، متفاوت است و همین تفاوت منجر به شناسایی راحت‌تر این بیماری می‌شود. در صورتی‌ که یکی از علائم زیر را تجربه کردید، بهتر است جهت بررسی‌های بیشتر به پزشک متخصص مراجعه کنید.

  • سفتی یا درد در ناحیه کمر و گردن که در ابتدای صبح شدید است (مخصوصا 30 دقیقه پس از بیدار شدن که اغلب به درد اولین حرکت شناخته می‌شود).
  • دردهای که در عصر به شدت آن افزوده می‎شود.
  • دردهایی که منجر به بروز اختلال در خواب می‌شوند.
  • تورم، قرمزی و گرما در یک الی چند مهره از کمر
  • فرد در هنگام حرکت با دردهای شدید روبه‌رو شود.
  • حساسیت نسبت به لمس در محل آسیب دیده
  • کاهش انعطاف پذیری مفصل
  • ناتوانی در خم شدن و برداشتن وسیله از روی سطح زمین
  • شنیدن صداهای مختلف ناشی از مالش استخوان‌ها برهم

درد و سفتی در مفاصل ممکن است پس از عدم تحرک کافی در طول روز و انجام حرکات مکرر ورزشی ایجاد شوند. در استئوآرتریت‌های حاد با افزایش اصطکاک بین استخوان‌ها درد حتی در حالت استراحت یا حرکات بسیار کم تشدید می‌شود.

بهتر است با مشاهده علل ایجاد آرتروز کمر در اولین فرصت ممکن جهت بررسی‌های بیشتر به پزشک مراجعه کنید. و با توجه به شدت بیماری خود و نظر پزشک روش درمانی مناسب خود را شروع کنید.

آرتروز کمر

دلایل آرتروز کمر چیست؟

در بیشتر موارد شناسایی علل ایجاد آرتروز مهره کمر دشوار است. در برخی از شرایط درد کمر ناشی از بلند کردن اجسام سنگین، وارد شدن ضربات به ناحیه کمر و آسیب‌های گوناگون است. دردهای کمر در نوجوانان خطر ابتلا به بیماری‌های گوناگون کمر را در بزرگسالی در آن‌ها افزایش می‌دهد. دلایل زیر در پیدایش درد آرتروز ستون فقرات نقش اساسی دارند.

1.    اسپوندیلوز، علت آرتروز کمر در افراد مختلف

نام دیگر بیماری انحطاط ستون فقرات، اسپوندیلوز است که همچنین اغلب به عنوان استئوآرتریت شناخته می‌‌شود. بسیاری از افراد با افزایش سن، درجاتی از انحطاط را تجربه خواهند کرد. بیماری اسپوندیلوز به کمک عکس برداری و ام آر آی (MRI) قابل شناسایی است.

2.    لیزخوردگی مهر‌‎‎ه‌ها، دومین علت آرتروز کمر

لیزخوردگی مهره‌‎‎های کمر که به عنوان پرولاپس یا فتق دیسک شناخته می‌شود، زمانی رخ می‎دهد که یکی از دیسک‌های بین استخوان ستون فقرات آسیب ببیند یا ضعیف شود. در این بیماری، دیسک از جای خود خارج نمی‌شود بلکه برآمده شده و در برخی از شرایط ممکن است عصب‌هایی را که از ستون فقرات خارج می‌شوند، تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری با علائمی همچون درد، سوزن سوزن و بی‌حسی در نواحی پای فرد همراه است.

3.    پوکی استخوان، عامل بروز آرتروز کمر

پوکی استخوان یا نازک شدن استخوان‌ها در ایجاد دردهای آرتروز ستون فقرات نقش ندارند اما به مرور در شکستگی استخوان‌های ستون فقرات با کوچک‌ترین فشاری نقش اساسی ایفا می‎کنند. این عامل نه تنها روی کمر بلکه بر استخوان‌های بدن تاثیر منفی می‌گذارد.

4.    اسپوندیلیت، عاملی برای آرتروز در کمر

در موقعیت‌های بسیار کمی، کمر درد ناشی از شرایط جدی همانند التهاب ستون فقرات یا اسپوندیلیت ایجاد می‌شود. بیماری التهاب ستون فقرات یا اسپوندیلیت منجر به التهاب و سفت شدن مفاصل در ستون فقرات فرد می‌شود. علائم این بیماری به صورت یکباره پدیدار می‌شوند. علائم بیماری التهاب ستون فقرات به شرح زیر است:

  • درد در ناحیه کمر بیش از 3 ماه طول می‌کشد.
  • دردهای ناشی از التهاب ستون فقرات با فعالیت تا حدودی تسکین می‌یابد.
  • با استراحت درد شما کمتر نمی‌شود.

همچنین در ساعات اولیه روز درد این بیماری تا 30 دقیقه پس از بیدار شدن ادامه دارد و فرد قادر به حرکت نخواهد بود.

روش‌های درمان آرتروز کمر؛ از داروها تا کمربندهای خاص

موثرترین و بهترین درمان جهت بهبود درد آرتروز کمر، به عواملی همانند سن فرد، نوع و شدت آرتروز ستون فقرات فرد بستگی دارد. از آن جایی که این بیماری نوعی بیماری مزمن است، روش درمانی خاصی ندارد. بلکه روش‌های درمانی تنها در تسکین دردهای ناشی از آرتروز مهره کمر تاثیر دارند و به شرح زیر هستند:

1.    استفاده از داروهای بدون نسخه برای درمان آرتروز کمر

اولین روش درمانی جهت تسکین درد آرتروز لگن و کمر، استفاده از داروهای بدون نسخه OTC است. مسکن‌های OCT همانند استامینوفن به طور موقت درد و التهاب مفاصل را کاهش می‌دهند. البته قبل از استفاده باید جهت اطلاع از تداخل دارویی با پزشک خود مشورت کنید.

2.    استفاده از پمادهای موضعی، راه بهبود آرتروز ستون فقرات

ژل‌ها، کرم‌ها و اسپری‌های OTC با قرار گیری مستقیم بر مفاصل آسیب دیده منجر به تسکین موقت درد آرتریت می‌شوند. بسیاری از پمادهای موضعی در ترکیبات خود از عصاره طبیعی برخی از گیاهان همانند زردچوبه، فلفل و زنجبیل استفاده می‌کنند.

این امر تاثیرگذاری بیشتری را جهت تسکین درد برای فرد به ارمغان می‌آورد. همچنین وجود برخی از ترکیبات طبیعی در پمادهای موضعی در اثربخشی آن پماد نقش مهمی دارد.

3.    مسکن‌های تجویز شده توسط دکتر جهت کاهش درد آرتروز کمر

برخی از NSAID همانند دیکلوفناک تنها با نسخه پزشک در دسترس هستند. بسیاری از پزشکان برای تسکین دردهای شدید ناحیه کمر از مسکن‌های خفیف مخدر دار استفاده می‌کنند اما از آن جایی که این نوع داروها پتانسیل اعتیاد را دارند، معمولا فقط به صورت کوتاه مدت تجویز می‌شوند.

4.    تزریق کورتیکواستروئیدها برای بهبود آرتروز کمر

کورتیکواستروئیدها هورمون‌های ضد التهابی بسیار قوی هستند که با تزریق منجر به کاهش التهاب می‌شوند. همچنین این داروها قابلیت ترکیب با داروهای بی‌حس کننده جهت بی‌حس کردن یک نقطه دردناک خاص را دارند. با این حال تزریق مکرر کورتیزون می‌تواند تاثیر مضر در اطراف مفاصل بگذارد. با این وجود فرد تنها 3 بار مجاز به استفاده از این دارو در سال است.

5.    مصرف داروهای سرکوب کننده برای کاهش درد آرتروز ستون فقرات

درصورتی‌که علت درد کمر شما ناشی از یک التهاب یا بیماری خود ایمنی شناخته شود، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی جهت تسکین درد کمر برای شما توسط پزشک تجویز می‌شود. داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARAS) جهت تسکین دردهای التهابی کمر تجویز می‌شوند.

6.    استفاده از کمربندهای درمانی مناسب مانند پلاتینر

درمان آرتروز کمر با کمربند پلاتینر

استفاده از کمربندهای مخصوص درد کمر، یکی از روش‌های درمانی بدون هیچگونه عوارضی جهت تسکین درد کمر در نظر گرفته می‌شود. یکی از برترین کمربندها در این راستا، کمربند پلاتینر بوده که از ویژگی‌هایی نظیر مجهز به فناوری UIC، ضد حساسیت و اثرگذاری در مدت زمان بسیار کوتاه برخوردار است.

همین امر منجر شده تا بسیاری از پزشکان استفاده از این کمربند را به افرادی که از انواع دردهای ناحیه کمر خود رنج می‌برند، توصیه کنند. در برخی از شرایط، دردهای ناحیه کمر بر زانو تاثیر می‌گذارند و منجر به پیدایش درد در ناحیه زانو می‌شوند. در چنین موقعیتی استفاده از زانوبندهای مختلف به ویژه زانوبند زاپیامکس که از آخرین فناوری جهت بهبود درد لگن و زانو برخوردار است، تاثیرگذار خواهد بود.

سخن پایانی

بسیاری از افراد مسن حتی برخی از جوانان به علت‌های مختلف درد آرتروز کمر را تجربه کرده‌اند. در برخی از مواقع حرکات‌های تکراری بدن، ضربه و حتی برخی از بیماری‌ها منجر به پیدایش دردهایی در ناحیه کمر فرد خواهند شد. با توجه به اینکه درد آرتروز در کمر بدون جراحی قابل درمان نیست، چه راه‌حلی برای تسکین درد آن وجود دارد؟

روش‌هایی همانند استفاده از کمربند پلاتینر، مصرف داروهای مسکن با نسخه یا بدون نسخه، تزریق کورتیزون به فواصل بین مفصل‌ها، مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن و استفاده از پمادهای موضعی به شما در تسکین درد ناحیه کمر به ویژه آرتروز کمک می‌کند.

سوالات متداول

روش‌های موثر در راستای تسکین درد کمر و پهلو چیست؟

روش‌هایی نظیر استفاده از کمربندهای مناسب، تزریق کورتیزون، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن و استفاده از پمادهای موضعی به شما در تسکین درد ناشی از کمر کمک بسیار زیادی می‌کند.

علائم آرتروز کمر چیست؟

علائم بیماری آرتروز ستون فقرات شامل تورم و گرما در ناحیه کمر، حساسیت کمر نسبت به لمس، کاهش انعطاف پذیری مفصل‌ها و شنیدن صداهای اضافی از کمر در حین نشستن و برخواستن است.

چه بیماری‌هایی در پیدایش آرتروز کمر نقش دارند؟

بیماری‌هایی همانند اسپوندیلیت، لیزخوردگی مهره‌های کمر، اسپوندیلوز و پوکی استخوان منجر به پیدایش آرتروز ستون فقرات در افراد می‌شوند.

منابع

https://www.webmd.com/osteoarthritis/spinal-osteoarthritis-degenerative-arthritis-of-the-spine
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/spinal-arthritis
https://www.verywellhealth.com/arthritis-in-back-treatment-5114169

‫0/5 ‫(0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *