امروز افراد همواره دغدغهها و مشغلههای خاص خودشان را دارند و این دغدغهها باعث شده که درگیر مشکلات عدیدهای بشوند. یکی از این مشکلات، ساییدگی زانو و درد در این ناحیه است. درد در زانو سن و سال نمیشناسد و افراد کم سن نیز در معرض ابتلا به آرتروز قرار دارد.
افزایش وزن، استراحت نکردن و انجام فعالیتهای سخت روزانه یکی از عوامل تشدید کننده این بیماری هستند. ایران طب مگ ارائه کننده انواع وسایل پیشگیری از آرتروز زانو است که شما میتوانید برای کمتر شدن درد زانو و کاهش التهابات ناشی از بیماری آرتروز، از محصولات این شرکت استفاده کنید.
این بیماری به علتهای مختلفی بروز میکند. برای مقابله با این بیماری راهکارهای متعددی وجود دارد که در ادامه به بررسی هر یک از آنها میپردازیم. پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
ساییدگی زانو چیست؟
این مشکل یکی از رایج ترین شکلهای بیماری دژنراتیو مفصلی است. در این بیماری غضروف انتهایی که در بخش پایینی استخوان ران واقع شده تحت تاثیر قرار میگیرد و غضروف و مفصل انتهای ران دچار ساییدگی شده یا در موارد بدتر از بین میرود.
در افرادی که به آرتروز یا ساییدگی مفصل زانو مبتلا میشوند؛ غضروف انتهای ران به تدریج دچار فرسایش شده و این امر به رشد بیش از حد استخوان زیرین پا منتهی میگردد. به مرور زمان و با انجام فعالیتهای زیاد و حتی افزایش وزن، این غضروف سفت و خشک و نهایتا تجزیه و تخریب خواهد شد.
اقدام به درمان زود هنگام میتواند احتمال حفظ یکپارچگی مفصل و عملکرد آن را برای سالهای بعد و یا حتی تا آخر عمر افزایش دهد. در مرحله اول بیماری، میتوان آن را با مصرف برخی از داروها و یا تزریق درمان کرد اما زمانی که به بخش زیادی از غضروف زانو آسیب وارد شده باشد، جراحی بهترین درمان آرتروز یا ساییدگی مفصل زانو خواهد بود.
ابتلای همزمان به آرتروز و ساییدگی زانو
گاهی ممکن است با بروز عواملی مانند افزایش سن یا چاقی، آرتروز نیز به همراه ساییدگی در زانو به وجود بیاید که در این صورت مشکل دوچندان میشود. آرتروز نوعی بیماری است که در طی آن غضروف بین مفاصل دچار فرسایش میشود این فرسایش باعث تحلیل رفتن بافت غضروفی شده و استخوانها را به یکدیگر نزدیک میکند. این امر باعث سایش بیشتر آنها با یکدیگر میشوند که در پی آن خار استخوانی نیز حاصل خواهد شد.
علاوهبر این موارد، مفصل خاصیت جذب فشار را تا حدود زیادی از دست خواهد داد که منجر به زانو درد، ورم مفاصل، بیحرکتی، کاهش توانایی چرخش در مفاصل و گاهی زائدههای استخوان اضافی و تغییر شکل مفصل را منجر میشود. در اکثر این موارد زانو حالت پرانتزی به خود میگیرد و افراد در هنگام راه رفتن دچار مشکل میشوند.
از آنجایی که آرتروز و ساییدگی زانو اغلب روند تحلیلی و تخریبی پیشرونده دارد، درمان آنها به سختی امکانپذیر است. این نکته را باید در نظر بگیرید که اگر غضروف زانو به طور کامل تخریب شود، قابلیت برگشت پذیری نخواهد داشت و هزینههای زیادی روی دست بیمار میگذارد.
میتوان گفت آرتروز و ساییدگی زانو یک بیماری جدی هستند که در نهایت منجر به درد، خشکی و بیحرکتی عضله زانو خواهند شد و میتوانند توانایی راه رفتن فرد در زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار دهند.
علائم ساییدگی زانو کداماند؟
علائم ساییدگی زانو در افراد مختلف متفاوت است. این علائم بستگی به سن، وزن، میزان تحرک و محل آسیب دارد اما به طور کلی علائم این بیماری به قرار زیر است:
- درد در زانو: هنگامی که افراد در این قسمت از بدن خود احساس درد میکنند باید این علامت را جدی بگیرند. چون درد مداوم نشان دهنده فراتر از حد تصور رفتن مشکل آنها است. این علامت هنگامی بروز میکند که زانو یا پای خود را حرکت میدهید.
بروز علائم درد زانو در اغلب موارد نشان دهنده ساییدگی آرتروز است پس اگر بعد از انجام فعالیت احساس درد کردید آن را جدی گرفته و نسبت به رفع آن اقدام کنید. علائم درد در زانو بعد از استراحت کردن بهبود پیدا میکند.
- خشکی و سفت شدن زانو: اگر دچار آرتروز یا ساییدگی زانو شده باشید قطعا حین استراحت درد را هم احساس خواهید کرد. این درد نشان دهنده بروز مشکل جدی میباشد اگر شما دچار همچین علائمی هستید باید بدانید که با انجام فعالیت به مدت چند دقیقه درد کاهش پیدا میکند و از بروز التهابات بیشتر جلوگیری خواهید کرد.
- صدا دادن زانو : صدا دادن، تق تق کردن یا احساس سایش مفصل زانو در هنگام حرکت نشان دهنده بروز آرتروز است. این علائم بیشتر در افرادی دیده میشود که دائماً در حال فعالیتند یا بیش از حد سرپا هستند. کهولت سن و افزایش وزن دو علت اصلی صدا دادن زانو و ایجاد سایش در مفاصل هستند پس برای بهبود این علائم بهتر است ورزش روزانه را در دستور کار خود قرار دهید.
- ورم کردن زانو : این مشکل یکی از جدیترین عوامل ایجاد ساییدگی زانو و آرتروز است. ورم کردن این قسمت از بدن در نتیجه تشکیل استخوان اضافه رخ میدهد. هنگامی که مفصلها تجزیه و تخریب شوند دو استخوان روی یکدیگر ساییده خواهند شد. همین امر باعث بروز استخوان اضافه میشود.
تشکیل استخوان اضافه در قسمت زانو باعث ایجاد دردهای طولانی مدت میشود. افرادی که این مشکل را دارند معمولاً در راه رفتن دچار مشکل هستند. توصیه ما به این افراد استفاده از زانو بند زاپیامکس است. این محصول باعث میشود که دردهای ناشی از ساییدگی مفصله زانو قابل تحمل شود.
- خالی شدن زانو : این مشکل زمانی رخ میدهد که عضلات مفصل و زانو به شدت ضعیف شده باشد. در حقیقت میتوان گفت یکی از دلایل اصلی خالی شدن زانو، بیثباتی ساختارهای نگهدارنده یعنی مفصلها و غضروفها است. برای حل این مشکل لازم است از مواد غذایی غضروف ساز استفاده کنید.
- عدم حرکت آزادانه مفصل : هنگامی که شما دچار این مشکل شوید باید بدانید که در معرض ساییدگی زانو قرار گرفته اید؛ زیرا عدم حرکت آزادانه مفصل به صورت عادی باعث ایجاد درد در طولانی مدت خواهد شد و همین امر موجب بروز آرتروز، درد مفاصل و حتی تشکیل استخوان اضافه میشود.
آیا عوارض ساییدگی زانو را میدانید؟
اگر مشکل ساییدگی در زانو ادامهدار باشد، ممکن است تمام غضروفها و مفاصلی که در آن بخش قرار دارند، تحلیل بروند. بروز این مشکل بسیار خطرناک است زیرا در صورت تحلیل رفتن غضروفها و مفاصل دیگر امکان برگشت آنها و بهبود خود به خودی وجود ندارد.
اگر عوارض ساییدگی در زانو را جدی نگیرید به بیماری خطرناکتری دچار خواهید شد. اگر عوارض ساییدگی زانو تا حدی افزایش پیدا کند که فاصله قسمت پایینی استخوان ران با قسمت بالایی استخوان درشت نی کم شود، در این حالت مفاصل تحلیل رفته و دیگر بازیابی نخواهند شد که در نتیجه دچار کوتاهی استخوان میشوید.
در بررسیهای توسط عکس رادیوگرافی که از افراد دچار ساییدگی در زانو به عمل آمده است، مشاهده شده که فاصله بین استخوان ران و درشت نی آنها کاهش یافته و به چند میلیمتر رسیده است. با پیشرفت ساییده شدن زانو، استخوانها در دو طرف شروع به رشد نامتعارف و نامتقارن میکنند و استخوان اضافه تشکیل میشود. در علم پزشکی به دنبال عارضه لایه سینوویال که نقش تولید کنندگی مایع بین مفصلی را برعهده دارد دچار التهاب شده و عملکرد آن مختل میشود
درمان ساییدگی زانو
انجام عمل جراحی در همه موارد برای درمان ساییدگی در زانو مفید نیست؛ اما اگر پزشک این تشخیص را بدهد باید عمل زانو را انجام دهید. به طور کلی روشهای عمدهای برای درمان ساییدگی زانو وجود دارد اگر در مراحل اولیه این بیماری متوجه آن شده باشید دیگر نیاز به انجام عملهای جراحی سخت و طاقت فرسا نیست و با انجام کارهای زیر میتوان این بیماری را به راحتی درمان کرد.
- دارو درمانی: داروی مناسب و خوب، بخش مهم و تعیین کنندهای در درمان ساییدگی مفصل زانو است. انواع متعددی از داروها در کاهش درد ناشی از آرتروز و ساییدگی زانو موثر هستند. یکی از بهترین داروهایی که برای درمان آرتروز زانو مناسب است، مسکن و داروهای ضد درد میباشد. استفاده بیرویه از این داروها عوارض جبران ناپذیری را دارد پس سعی کنید بدون نسخه پزشک این داروها را مصرف نکنید.
- تزریق ژل: مایع بین مفصلی در تمام قسمتهای بدن حاوی اسید هیالورونیک است. این ماده باعث میشود که مفاصل حالت چسبناک و کشسان پیدا کنند. در بیماری آرتروز و ساییدگی زانو، تولید اسید هیالورونیک کاهش پیدا میکند و غلظت آن در مایع مفصلی به شدت کم میشود. این مساله منجر به ایجاد مایع رقیقتری خواهد شد که توانایی کمتری در روان سازی مفاصل و جذب ضربه دارد.
- اصلاح سبک زندگی: علاوهبر همه مواردی که در قیمت بالا گفتیم، میتوانید سبک زندگی خود را طوری اصلاح کنید که جلوی ساییدگی و درد مفصل زانو گرفته و از این قسمت مهم و حساس محافظت کنید. این موارد به بهبود التهابات و درد مفاصل کمک زیادی میکند.
1. فعالیتهایی مانند بالا رفتن از پله را که باعث تشدید این عارضه میشوند، تا جای ممکن کم کنید.
2. بهجای ورزشهایی مانند دو، دوچرخهسواری و اسکی، که فشار زیادی روی زانو میآورند، سراغ ورزشهایی مانند شنا بروید.
3. وزن خود را به مقدار ایده آل برسانید. جالب است بدانید بنابر تحقیقات از سوی محققان دانشگاه پزشکی هاروارد ایالات متحده، هنگام راه رفتن روی زمین صاف، نیرویی که با هر قدم، روی زانوهایتان وارد میشود، معادل 1/5 برابر وزن بدنتان است!
یعنی فردی که 100 کیلوگرم وزن دارد، حدود 150 کیلوگرم روی زانوهایش فشار وارد میکند. حالا اگر این فرد، 20 کیلوگرم کاهش وزن داده و وزنش را به 80 کیلوگرم برساند، فقط 120 کیلوگرم فشار روی زانوهایش خواهد بود.
4. عضلات پای خود را با تمرینهای مناسب تقویت کنید. تصور بفرمایید همان فردی که با کاهش وزن، فشار کمتری روی زانوهایش میآورد، اگر عضلات خود را تقویت کند، همان وزن 120 کیلوگرمی را هم چقدر بهتر تحمل میکند!
پس با اصلاح سبک زندگی، رعایت رژیم غذایی، کاهش وزن، ورزش مناسب، و پرهیز از فعالیتهای تشدیدکننده ساییدگی مفصل زانو میتوانید درد خود را کاهش داده، و قدمهای مؤثری برای بهبودی بردارید.
سخن پایانی
همانطور که گفتیمساییدگی زانو یکی از مشکلات عمده افراد در سنین مختلف است. در این مقاله سعی کردیم عوامل عوارض و درمان ساییدگی در زانوی بیان کنیم. در ادامه مقاله گفتیم اگر ساییدگی در زانو پیشروی کند عوارض جبران ناپذیر زیادی خواهد داشت و تا طولانی مدت همراه بیمار خواهد بود. استفاده از زانوبندهای مختلف برای کاهش درد و کاهش التهابات زانو بسیار موثر است. همچنین استفاده از قرصها و داروهایی که خواص درمانی داشته باشند یکی از مناسبترین راهکارها برای کاهش التهابات مفاصل و غضروفها هستند.
سوالات متداول
زانو بند چه تاثیری در کاهش التهابات دارد؟
استفاده از زانو بند باعث کاهش درد مفاصل و کاهش التهاب زانو میشود و حتی در بهبود ساییدگی در زانو موثر است.
اصلاح سبک زندگی چه تاثیری در بهبود آرتروز دارد؟
افزایش وزن یکی از علتهای اصلی بروز ساییدگی مفصل و التهاب است. پس با اصلاح سبک زندگی تا حد زیادی جلوی پیشروی این بیماری را بگیرید.
استخوان اضافه چگونه تشکیل میشود؟
هنگامی که مفاصل و غضروفها به طور کلی تجزیه و تخریب شوند، دو استخوان روی یکدیگر ساییده میشوند و موجب ایجاد استخوان اضافی میشوند.
متا
میتوان گفت ساییدگی زانو یک بیماری جدی است که در نهایت منجر به درد، خشکی و بیحرکتی عضله زانو خواهد شد و احتمال دارد توانایی راه رفتن فرد در زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار دهند.